HUKUK BÜROLARINDAN GELEN MESAJLAR
Merhaba. Bir hukuk bürosunda ve hemde bir haciz ağırlıklı hukuk bürosunda çalışan birisi olarak bu konuyu açıp kendi meslektaşlarımı eleştirmek ve sonucu olacak yapılabileceğini vatandaşa gösterdiğim için üzgünüm. Fakat bu en doğru yoldur.
EVE HACİZ GELİR Mİ başlıklı yazdığım makaleye 100 den fazla yorum geldi. Bu yazılan yorumlarda insanlar kendilerine gelen mesajlardan şikayetçi ve ne yapılabileceği konusunda benden yardım istenmiştir.
Size birazcık özetlemem uygunsa,
- 1 yıllık 300-400 liralık borcu 7-8 bin lira ücret olarak tahsil etmeye çalışan hukuk bürosu
- Daha takibe geçmeden dahi mesaj atarak hakkınızda YAKALAMA KARARI ÇIKARILACAKTIR şeklinde mesaj atan hukuk bürosu
- 1-2 bin liralık borcu için aile bireylerine mesajlar atan yada arayan hukuk bürosu,
- Tebligatı bile yapılmamış icra takip dosyasında hakkınızda HAPİS KARARI VERİLMİŞTİR. GERİ ÇEKMEK İÇİN ………. NUMARALI TELEFONU ARAYINIZ diyen hukuk bürosu
- 15 yıllık zamanaşımına uğramış yada hiç olmayan yada varsa bile 3-4 lira olan bir borcu arayıp hacze geçiyor borcunuz 5000 tl diyen hukuk bürosu
- TAHSİL ELEMANINI ÇALIŞTIRMAKTAN ZEVK ALAN hukuk bürosuna kadar iyi sayamadığım nice güzel mesajlar, aramalar, tehditler dolusu bir saçmalıkla karşı karşıya kalıyoruz.
Bana sorduklarında diyorum ama içim içimi de yiyor. Bizzat! benim başıma gelen bir olay:
Türkiyedeki en yaygın hukuk bürolarından birinden arandım. Bana maaşıma haciz konulacağı söylendi. Bende durmuş takipte bana nasıl maaş haczi gönderiyorsunuz ki? Gönderemezsiniz dedim.. DOSYA NUMARASINI BANA SORARAK TEKRAR İNCELEYELİM SİZE DÖNÜŞ YAPALIM diyerek kapatıyor.Acaba ben bu işe bilmeseydim? itiraz ettiğim haksız bir takipten tahsilat yapmaya çalışıyorlar .. Uyanalım uyandıralım. uyaralım.
HUKUK BÜROSUNUN TEHDİT MESAJLARINA KARŞI NE YAPILABİLİR?
Öncelikle size gelen içerik.
Mesajda HENÜZ TAKİBE GEÇİLMEMİŞ BİR ALACAK için
1- haciz takibi başlatılacağı
2- varsa adınıza kayıtlı araç ve tapulara haciz konulacağı
3- evinizde haciz işlemi uygulanacağı
4- borcunuza avukatlık ücreti ve icra masraflarının yansıtılacağı
gibi, icra hukukunda mümkün şeylerin yazması SUÇ DEĞİLDİR. Yasal bir hakkın kullanılacağının söylenmesi tehdit suçunu oluşturmaz. FAKAT:
Borçlu yararına olduğu düşünülse dahi takip sonrasında yapılacak bütün yazışmaların İcra Müdürlüğü aracılığı ve karşı taraf vekili ile yapılması, uyarının taciz boyutlarına varmaması gerekir. T.B.B. T. 31.01.2015, E. 2014/814, K. 2015/88.
Yukarıda anılan kararda Avukatın tehdit içerikli OLMASA BİLE 3 adet mesaj atması taciz boyutuna varılmış sayılmış ve avukat disiplin cezasına çarptırılmıştır. Kararın örneğini dosya olarak aşağıdan bulabilirsiniz.
Gelelim diğer mesajlara.
icra takibine geçildikten sonra: gelen mesajda.
Şayet taahhüt vermemişseniz veya mal bildiriminde bulunmuşsanız.. Yada hali hazır da dosyada geçerli itirazınız varsa..!!
- Hakkınızda hapis kararı çıkartılacağı
- EVİNİZDEKİ TÜM EŞYALARIN KALDIRILACAĞI
- Borcunuzun 5-10 katı artacağı gibi yazılar mevcutsa bu durum Türk Ceza kanununa göre TEHDİT suçunu oluşturmaktadır.Böyle bir mesajla karşılaşmanız durumunda ekran görüntüsünü alıp bir dilekçe ile cumhuriyet savcılığına başvurabileceğiniz gibi Avukatın bağlı olduğu baroya da ayrıca şikayette bulunabilirsiniz.
- Var olan borcunuz ile alakalı olarak YAKINLARINIZIN ARANMASI.
Bu durumda Karşı taraf gizli kalması gereken bilgileri başkasıyla paylaşmış olur ve kişisel bilgileri ele geçirme veya yayma suçunu oluşturur.
- İçeriğinde tehdit olmasa bile Çok sık aranmanız veya mesaj atılması.Bu durumda önce ilk iş telefonu engellemektir. !! Yine de işe yaramazsa Kişilerin Huzur ve Sukünunu bozma suçu gereği şikayette bulunabilirsiniz.
Az çok anlatmak istediğimi anladınız. Bu durumda karşı tarafı Savcılığa şikayet etmekle kalmayıp bağlı olduğu baroya da şikayette bulunabilirsiniz. Çünkü:
Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarının 3. maddesi “Avukat mesleki çalışmasını ve kamunun inancını ve mesleğe güvenini sağlayacak biçimde ve işine tam bir sadakatle yürütür”
Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarının 4. maddesi “Avukat, mesleğin itibarını zedeleyecek her türlü tutum ve davranıştan kaçınmak zorundadır.” hükümlerini amirdir.
Avukatlar özen ve yönlendirmek kurallara göre hareket etmek, kamunun inancını ve mesleğe güvenmek için gerekenler sadakatle davranmak meselesi değerdir sarsacak her türlü davranıştan kaçınmak anlamına gelir.
Bizler nasıl müvekkillerimizin alacağını sağlamak için yasal olarak uğraşıyorsak, meslektaşınızı da bu şekilde davranması gerekir ve olağan ile mantıklı olan budur.
Belki bazı meslektaşlarım bana kızacaktır. Vay nasıl meslektaşını şikayete zorlarsın diye. Ödesin kardeşim biz para kazanmayalım mı? diyen de olur. TBB Meslek kuralları madde 3. tekrar okumanızı tavsiye ederim.