Örnek No 7 veya Örnek No 13 gibi Fatura vb alacaklar ile kira alacağı gibi Alacaklarda başlatılan icra takiplerinde Borçlu tarafından yapılan itiraz üzerine itirazın duracağını söylemiştik.
İcra Dairesi İtiraz üzerine itirazın süresinde olup olmadığını kontrol etmekten başka bir inceleme yapmadan takibi durduracaktır. İcra dairesinin itirazın doğru olup olmadığını inceleme yetkisi yoktur.
Bu aşamadan sonra duran takibe devam etmek için alacaklının önünde sadece 2 yol vardır. İtirazın kaldırılması davası veya İtirazın İptali Davası.
İtirazın Kaldırılması Davasında Yetkili Mahkeme Hangisidir ?
Aslında itirazın kaldırılması gerçek manada bir dava değildir. İcra hukukunda icra hukukuna sıkı sıkıya bağlı ve yalnızca icra ve iflas kanunu 68 ile 68/a maddesindeki belgelerle alacaklı alacağını ispatlama yoluna gidebilir. Bu normal davaya göre hızlı bir yoldur. İtirazın kaldırılması 6 Aylık süre içerisinde ( bu süre itiraz tarihinden değil, itirazın alacaklıya tebliğ tarihinden itibaren işlemeye başlar) İcra Dairesinin bulunduğu yerdeki icra Mahkemesinde açılabilir. Yani İtirazın Kaldırılması davasında yetkili mahkeme Takibin yapıldığı yerdeki İcra Mahkemesidir.
Taraflar, ileride ihtilaf vukuunda, icra mahkemesinde itirazın kaldırılması yoluna değil de, genel mahkemelerde açılacak olan itirazın iptali davası yoluna başvurabileceği şeklinde;hem görevli merciye ilişkin bir hususu, hem de kanunun tanıdığı seçimlik hakkı, bertaraf eder mahiyette bir icra sözleşmesi yapamazlar.
Takibin yapıldığı yerdeki icra mahkemesinin yetkisi bu konuda KESİN YETKİ’dir. Yani alacaklı takibin yapıldığı yerden başka bir mahkeme de itirazın kaldırılması davası açamaz. Bunun tek 1 istinası vardır. Bu da icra dairesinde yapılan borca itirazla birlikte yetkiye de itiraz edilmiş olmasıdır. Şayet geçerli bir yetkiye ve borca itiraz varsa, yani icra dairesi gerçekten yetkisiz ise İcra mahkemesinde açılan itirazın kaldırılması davası red edilecektir.