5
(6)

Borçlar kanunu’nun kira sözleşmelerini tanımlayan 299. Maddesini daha önce açıklamıştık. Kira sözleşmeleri yazılı veya sözlü yapılabiliyor. Tabi ki her kira sözleşmesinde aynı zamanda bir de süre mevcut. Çünkü Kiralayan ( genelde mal sahibi ) Sahibi olduğu gayrimenkul yada menkülün kullanımı devretmektedir. Elbette bu sınırsız olmayacak ve bir süreye tabi olacaktır. Fakat bu süreden kasıt mutlaka bir tarih değil. İşin doğası gereği Kira Sürelidir.

Borçlar kanunumuz 300. Maddesinde Kira Sözleşmesi Belirli ve Belirli Olmayan Bir süre için yapılabilir diyerek kira sözleşmesi açısından süre kavramını açıklamıştır. Kısacası Kira Sözleşmesi Belirli Süreli Yada Belirsiz Süreli olacaktır. Belirli Süreli kira sözleşmeleri süre sonunda ayrıca bir bildirime gerek olmadan kendiliğinden sona erer. Konut ve işyerleri için de kira sözleşmeleri belirli yada belirsiz süreli olabilir. Daha önce açıkladığımız gibi bu tamamen tarafların iradesine bağlıdır.

Eğer belirli süreli bir kira sözleşmesi yapılmışsa taraflar sözleşmenin biteceği tarihi kesin olarak belirlemiş olmalıdır. Bu bizzat gün ay yıl şeklinde olabileceği gibi gerçekleşmesi kesin bir tarihe de bırakılabilir. Örneğin 2020 yılının anneler günü gibi.

Kira sözleşmesinde yazılı süre sona erdikten sonra tarafların sözleşmeyi devam ettirip ettiremeyecekleri, Sözleşme bittikten ne zaman sonra kiralananın teslim edilmesi gerektiği gibi konuları ise diğer yazılarımızdan takip edebilirsiniz.

Yazıyı Beğendiniz mi ?

Click on a star to rate it!

Ortalama Puan 5 / 5. Vote count: 6

Henüz Puan yok. İlk Puanı sen ver

Beğendiğiniz için teşekkürler..

Bizi sosyal medyadan takip etmek ister misiniz ?

Bu yazının sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu gönderiyi nasıl geliştirebileceğimizi söyleyin?

Leave A Comment