Skip to content
Değirmenci Hukuk ve DanışmanlıkDeğirmenci Hukuk ve Danışmanlık

Değirmenci Hukuk ve Danışmanlık

  • İletişim
Avukata Sor
Facebook Twitter Instagram
Değirmenci Hukuk ve DanışmanlıkDeğirmenci Hukuk ve Danışmanlık
Değirmenci Hukuk ve Danışmanlık
Whatsapp

DEĞİRMENCİ Hukuk Bürosu

Anasayfa - Hukuksal Haber - İİK 106-110 md Gereğince Gayrimenkul/Taşınmaz Haczi Kaldırma Talebi

Hukuksal Haber | Dilekçe ve Talepler

İİK 106-110 md Gereğince Gayrimenkul/Taşınmaz Haczi Kaldırma Talebi

4.3
(44)

İİK 106-110 Nedir ?

Güncelleme: Bu makale de yer alan bilgiler de 24.11.2021 tarihli icra ve iflas kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun ile değişmiştir.

Artık Taşınır hacizlerinde satış isteme süresi 6 ay değil 1 yıl olacak şekilde değiştirilmiştir.

Öncelikle icra ve iflas kanunu 106 ve 110. maddelerini inceleyelim. Kanunumuzun 106. maddesi, Alacaklı veya borçlu, hacizden itibaren bir yıl içinde haczolunan malın satışını isteyebilir. demektedir. Madde özetinden anlaşılacağı üzere Haczedilen şeyin gayrimenkul yada menkul olduğuna bakılmaksızın 1 yıl içerisinde satışının talep edilmesi ve tüm masrafın peşinen yatırılması şarttır. Bu süre içerisinde mutlaka satış istenmelidir. Bu süre hak düşürücü süredir ama zamanaşımı ile karıştırılmamalıdır. Örneğin 11. ayda gayrimenkulun satışını isteyen alacaklı bu satış talebinden vazgeçerse süre yeniden başlamamakta, aksine ilk haciz konduğu tarihten itibaren süre işlemeye devam etmektedir.

İcra ve iflas kanunu 106. Maddesi açıkça haciz konulan bir taşınır yada taşınmazın hangi süre içerisinde satışının isteneceğini belirtmiştir.

Süresi İçerisinde Satış İstenmezse Ne Olur ?

Bu konuda da karşımıza iik 110. Madde çıkmaktadır. İcra ve İflas Kanunu 110. Madde Bir malın satılması kanuni müddet içinde istenmez veya icra müdürü tarafından verilecek karar gereği gerekli gider onbeş gün içinde depo edilmezse veya talep geri alınıp da kanuni müddet içinde yenilenmezse o mal üzerindeki haciz kalkar. Hacizli malın satılması yönündeki talep bir defa geri alınabilir. demektedir. Yani 106. Madde de belirtilen süre içerisinde satış istenmezse O mal üzerindeki haciz otomatik olarak kalkacaktır. Kanun maddesi bunu icra müdürünün insiyatifine bırakmamıştır ve kesin olarak emredici bir kural koymuştur.

Haciz Kendiliğinden Kalkar mı?

Süresi geçen haciz hala günümüzde tapu ve araç takyidatlarında haciz şerhi olarak görünmekte. Oysa Kanun bunun için net bir süre vermiş ve haczin süresi içerisinde satış istenmezse otomatik olarak kalkacağını belirtmiştir. Peki o halde İİK 106-110 Gereği Haciz Kaldırma Talebi neden var ?

İcra dairesi örneğin 1 koltuğun üzerine haciz koymuş olsun ve 1 yıl içerisinde satış istenmemiş olsun. Bu durumda İİK 110. Madde gereği haciz otomatik olarak kalkacaktır. Fakat haczedilen şey bir araç yada gayrimenkul ise durum değişecektir. Bu durumda haczi koyan yine İcra müdürlüğü olsa da bu haczi tapuya işleyen ve beyanlar hanesinde görünmesini sağlayan tapu dairesi olduğu için bu haczin düştüğünü bir şekilde tapu dairesine bildirmek gerekecektir. İşte İİK 106-110 Maddeleri gereği haciz kaldırma yazısı bu yüzden yazılmakta ve ilgili tapu müdürlüğüne yazı gönderilmektedir. İİK 106 110 Haciz Kaldırma talebi örneği aşağıdaki gibidir.

T.C
İSTANBUL ANADOLU …… İCRA MÜDÜRLÜĞÜNE

DOSYA NO :

HACZİN KALDIRILMASI

TALEBİNDE BULUNAN

BORÇLU                              :

AÇIKLAMALAR                 :

Müdürlüğünüz yukarıda numarası belirtilen dosyasında borçluyum. Adıma kayıtlı ve aşağıda listelenen taşınmazlarım üzerine dosyanız sayısından ………….. tarihinde …………… yevmiye no ile haciz konulmuştur.

Taşınmaz 1 :

Taşınmaz 2 :

Taşınmaz 3 :

Bu haciz tarihinden itibaren 1 yıl içinde satışı istenilip satış avansı dosyaya yatırılmamıştır. İş bu nedenle İcra ve İflas Kanununun 106 – 110 maddeleri gereğince haczin fekki için talepte bulunmak zaruretimiz hâsıl olmuştur.

DELİLLER                             : İcra dosyası ve her türlü yasal delil.

HUKUKİ NEDENLER        : İİK. md. 106-110 ve ilgili mevzuat.

SONUÇ VE İSTEM            : Yukarıda kısaca açıklanan ve yukarıda bilgileri belirtilen gayrimenkullerim üzerine dosyanızdan konulan haczin İcra ve İflas Kanununun 106–110 maddeleri gereğince fekkine karar verilerek ……………………………. (ilgili) Tapu Sicil Müdürlüğüne konulan haczin kaldırılması için müzekkere yazılmasına karar verilmesini, dosyanız borçlusu olarak saygılarımla arz ve talep ederim.01/10/2019

Talepte bulunan borçlu

Adı ve Soyadı

TCKN

İmza

Talebinize Kimlik fotokopisi de ekleyerek icra dairesine sunmanız gerekir.

Yazıyı Beğendiniz mi ?

Click on a star to rate it!

Ortalama Puan 4.3 / 5. Vote count: 44

Henüz Puan yok. İlk Puanı sen ver

Beğendiğiniz için...

Bizi sosyal medyadan takip edin!

Bu yazının sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu gönderiyi nasıl geliştirebileceğimizi söyleyin?

183 Comments

*Enter your name

*Email not valid.

*En az iki karekter.

Do not change these fields following

9 + 2 =
    Avatar of Av. Mehmet Değirmenci
    Av. Mehmet Değirmenci
    Facebook Twitter

    Yazı dolaşımı

    Previous Previous
    Ödeme Emrine İtiraz Süresi
    NextContinue
    İİK 106-100 md Gereğince Araç Haczi Kaldırma Talebi

    © 2023 Değirmenci Hukuk ve Danışmanlık - Tüm hakları saklıdır

    • İletişim
    Search